Το καλοκαίρι του 2010 είναι σημαδιακό για το ελληνικό μπάσκετ. Ο Βασίλης Σπανούλης, ένας από τους καλύτερους Έλληνες παίκτες όλων των εποχών, αποφάσισε να αποχωρήσει από τον Παναθηναϊκό. Προορισμός του Λαρισαίου guard ήταν ο «αιώνιος» αντίπαλος της πρώην ομάδας του, ο Ολυμπιακός.

Η απόφαση αυτή «σημαδεύτηκε» από μία μεγάλη αλλαγή στα Ελληνικά μπασκετικά δρώμενα. Η μεταγραφή του Σπανούλη «τάραξε τα νερά» του Ελληνικού μπάσκετ και για πρώτη φορά έθεσε υπό αμφισβήτηση την παντοδυναμία, που είχαν οι «πράσινοι».

Προς αποφυγή παρεξηγήσεων, ακόμα ο Παναθηναϊκός διατηρεί «τα σκήπτρα» του αθλήματος, αλλά η διαφορά των δύο ομάδων μειώθηκε έκτοτε.

Τι θα γινόταν, όμως, αν το καλοκαίρι του 2010, ο Σπανούλης
παρέμενε στο Τριφύλλι;

Στρατόπεδο Παναθηναϊκού

Ο Παναθηναϊκός της σεζόν 2010/11 -της πρώτης μετά την αποχώρηση- κατέκτησε εύκολα την Euroleague, στηριζόμενος στον MVP Δημήτρη Διαμαντίδη. Φυσικά, η παραμονή του Σπανούλη θα έκανε ακόμα πιο εύκολο το έργο της ομάδας του Zeliko Obradovic. Τις επόμενες δύο σεζόν, ο Σπανούλης ήταν ο απόλυτος MVP, κερδίζοντας δύο (2) σερί τρόπαια. Θεωρώ πως, αυτό δεν θα άλλαζε και ο Παναθηναϊκός θα είχε κάνει ένα εντυπωσιακό three-peat και θα είχε φτάσει τις οκτώ (8) κούπες στη διοργάνωσης. Τα επόμενα χρόνια, η ομάδα θα συνέχιζε στα ίδια επίπεδα και θα αποτελούσε έναν μόνιμο κάτοικο των Final Four. Πολύ πιθανό, μάλιστα, θα ήταν να είχε κατακτήσει ακόμα μερικά ευρωπαϊκά τρόπαια.