Στο κομμάτι του ποδοσφαίρου ο Παναθηναϊκός έδειξε χαρακτήρα μεγάλης ομάδας σε μία ακόμη ευρωπαϊκή βραδιά και επανέλαβε το «διπλό» με το αγαπημένο του σκορ στο Άμστερνταμ (0-1, Τετέ), όπως το 1996.
Δεν είναι μικρό πράγμα για μια ελληνική ομάδα, μέσα στον Αύγουστο, να κερδίζει τον Άγιαξ μέσα στο γήπεδό του. Ο ΠΑΟΚ αποκλείστηκε από τη Μάλμε στην Τούμπα, η ΑΕΚ από τη Νόα στην OPAP Arena. Το Τριφύλλι με αφορμή και την εκκίνηση της Superleague, έδειξε σε μεγαλύτερη φόρμα.
Στην παράταση οι «πράσινοι», ίσως, θα μπορούσαν να «χτυπήσουν» περισσότερο την πρόκριση. Ο Άγιαξ «εξασθένισε», δεν ήταν απειλητικός. Ο Παναθηναϊκός με το πέρασμα των Μαξίμοβιτς-Βιλένα-Ζέκα έδειξε μεγαλύτερη φρεσκάδα και ο Τετέ ήταν με την ψυχολογία του γκολ. Αν ο Ιωαννίδης βρισκόταν σε θέση να βγάλει τα 120′, πιθανότατα η πρόκριση να ερχόταν στους «πράσινους».
Τα πέναλτι χρειάζονται και τύχη. Δεν υπάρχει κάποιος μοιραίος ποδοσφαιριστής σε μια διαδικασία που οδηγήθηκε σε δεύτερο «κύκλο» πέναλτι. Το σκηνικό θύμισε έντονα τον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας το 2009 μεταξύ του Ολυμπιακού και της ΑΕΚ.
Αν ο Μαντσίνι έβαζε το πρώτο πέναλτι, η πρόκριση θα κρινόταν από τις βασικές 5άδες των ομάδων. Η «καυτή» πατάτα έτυχε να καθίσει στον Βιλένα, ο οποίος γενικότερα έχει δυσαρεστήσει με την απόδοσή του. Δεν αποκλείστηκαν λόγω του Ολλανδού, οι Κυπελλούχοι Ελλάδας.
Ο Παναθηναϊκός «κέρδισε» τις μεταγραφές του (Τετέ, Ίνγκασον, Μαξίμοβιτς), παράλληλα, όμως, κινδυνεύει να μείνει εκτός Ευρώπης κι αυτό θα αποτελέσει μεγάλη αδικία για την ομάδα που δεν αξίζει σε καμία περίπτωση μια τέτοια τύχη.
Το αποψινό παιχνίδι θα μπει στο «χρονοντούλαπο» της ιστορίας των δύο ομάδων. Εξάλλου, πρόκειται, αναμφισβήτητα για ένα από τα σπουδαιότερα ζευγάρια στην Ευρώπη. Γουέμπλεϊ, ημιτελικά ’96 και το απόλυτο θρίλερ του ’24. Όλα, δυστυχώς, βρήκαν νικητή τον «Αίαντα» αλλά ο σεβασμός είναι αμοιβαίος.
Μπαρτολομιέι Ντραγκόφσκι (9/10): Τα έδωσε όλα ο «Ντράγκο» που έβγαλε vibes από τον περσινό ημιτελικό με τον ΠΑΟΚ στο Κύπελλο Ελλάδος. Μεγάλη μεταγραφή για τον Παναθηναϊκό που κάλυψε τη θέση στον «άσο» με έναν πραγματικό κέρβερο. Στα 120′ ήταν αψεγάδιαστος, πέρα από μια κακή έξοδο που έσωσε ο Ιωαννίδης στη γραμμή.
Φιλίπ Μλαντένοβιτς (7/10): Ο Σέρβος μπακ έβγαλε ακόμη μια δυάδα αγώνων, μέσα στο καλοκαίρι, χωρίς μπακ απ λύση (Μαξ). Ανασταλτικά έβγαλε τη δουλειά, δεν ρίσκαρε στην επίθεση. Το πρώτο του πέναλντι στη διαδικασία ήταν έξυπνο, το δεύτερο μάλλον προβλέψιμο.
Ίνγκι Ίνγκασον (9/10): Τεράστια εμφάνιση από τον Ισλανδό που δεν άφησε πολλά περιθώρια στους αντίπαλούς του. Αστόχησε σε πέναλτι, αλλά αυτή σαφέστατα, ήταν μια σπάνια συνθήκη για εκείνον.
Τιν Γέντβαϊ (9/10): Βελτιωμένος ο Κροάτης σε σχέση με το ΟΑΚΑ. Στη «ρωσική ρουλέτα» δεν επηρεάστηκε από την ατμόσφαιρα και σημείωσε 100% επιτυχία στις δύο εκτελέσεις.
Γιάννης Κώτσιρας (4/10): Κακή εμφάνιση από τον Κώτσιρα που αντιμετώπισε πολλά προβλήματα από τον Φορμπς. Σωστά άφησε τη θέση του στον Βαγιαννίδη στο δεύτερο ημίχρονο.
Ουίλιαν Αράο (7/10): Ήθελε να παίξει μέχρι το τέλος. Ο Βραζιλιάνος ήταν σε γενικές γραμμές, θετικός, όμως, ο Παναθηναϊκός έδειξε άλλο πρόσωπο με τον Μαξίμοβιτς στη διάταξη.
Άνταμ Γκνέζντα Τσέριν (7/10): Δε φάνηκε ιδιαίτερα στην επίθεση των «πρασίνων» πέρα από μια δική του τελική προσπάθεια στο β’ μέρος και μια σέντρα προς τον Ίνγκασον. Έτρεξε με όσες δυνάμεις είχε μέχρι τα τελευταία 20′.
Τάσος Μπακασέτας (4/10): Σε πολύ ρηχά νερά ο «αρχηγός» της Εθνικής Ελλάδας, ο οποίος δεν είχε τελικές πάσες και τα σουτ εντός εστίας όπως στον πρώτο αγώνα.
Φιλίπ Τζούρισιτς (5/10): Μέτριος ο Τζούρισιτς, δε φάνηκε ιδιαίτερα στο γήπεδο. Έκανε μια ωραία ενέργεια στο β’ μέρος αλλά δεν κατάφερε να κερδίσει σε τετ α τετ τον «αγέραστο» Πάσφεερ.
Ντανιέλ Μαντσίνι (4/10): Πέρα από το χαμένο πέναλτι, το πρώτο του Παναθηναϊκού, ο Αργεντινός δεν ενθουσίασε στα 120′ που αγωνίστηκε. Με εξαίρεση μερικές παρεμβάσεις στην άμυνα, δε έγινε αισθητός στην επίθεση.
Φώτης Ιωαννίδης (8/10): Δικαιολόγησε τον ντόρο γύρω από το όνομά του. Ήταν το σημείο αναφοράς στην 11άδα του Παναθηναϊκού και ταλαιπώρησε αρκετά τους αμυνόμενους του Άγιαξ. Δεν του παρουσιάστηκε η μεγάλη ευκαιρία πέρα από τη φάση που διαμαρτυρήθηκε για πέναλτι. Προφανώς δεν είχε τα αγωνιστικά λεπτά στα πόδια του για να βγάλει ολόκληρο το ματς.
Τετέ (9/10): Άλλη κλάση ο Βραζιλιάνος. Αιφνιδιαστικό σουτ, «πάγωσε» τον Πάσφεερ που έμεινε άγαλμα, 0-1. Δύο-τρεις επικίνδυνες διεισδύσεις που μύριζαν γκολ. Στα πέναλτι έδειξε την κλάση του στις εκτελέσεις και σημείωσε το 2/2 με άνεση. Θα κάνει τη διαφορά στη φετινή χρονιά.
Γιώργος Βαγιαννίδης (7/10): Βιάστηκε να πει το game over ο «Βάγια», ωστόσο, του πιστώνεται όσο αγωνίστηκε, το γεγονός πως ο Παναθηναϊκός σταθεροποιήθηκε σε άμυνα και επίθεση καλύπτοντας την αδυναμία του Κώτσιρα από τα δεξιά.
Νεμάνια Μαξίμοβιτς (8/10): Εντυπωσιακός ο Σέρβος μέσος, «μεταμορφώθηκε» ο Παναθηναϊκός, ειδικά στην παράταση.
Τόνι Βιλένα (5/10): Ο Ολλανδός συμμετείχε στο γκολ του Τετέ, σκόραρε στο πρώτο πέναλτι, αστόχησε στο δεύτερο. Προφανώς και δεν κρίθηκε η πρόκριση στην παρουσία του Βιλένα στο χορτάρι. Αν χρειάζεται να γίνει μεταγραφή στη θέση του, αυτό είναι μια άλλη συζήτηση.
Αλεξάντερ Γερεμέγεφ (7/10): Ο Σουηδός σχεδόν… δεν ακούμπησε μπάλα στην κανονική διάρκεια, όμως, στη διαδικασία των πέναλτι βρήκε δίχτυα και τις δύο φορές.
Ζέκα (7.5/10): Συγκινητικός ο «αρχηγός» του Παναθηναϊκού με τις αμυντικές του παρεμβάσεις, τα τάκλιν και το εύστοχο χτύπημα πέναλτι.
Συνδεθείτε στην ομάδα του Newspao.gr στο Viber
Νότης ΚαμπέρηςΠαναθηναϊκός για την Αθήνα, για το πράσινο, για τη Λεωφόρο, για την ιστορία και τις αμέτρητες διακρίσεις. Σπούδασε δημοσιογραφία στο Μητροπολιτικό Κολλέγιο και εξειδικεύτηκε στον αθλητικό τομέα στο Κέντρο Αθλητικού Ρερορτάζ (ΚΑΡ). Γνωρίζει Αγγλικά, Γερμανικά και Ισπανικά. Επικοινωνία: notis.kamperis@newspao.gr
.
πηγή: newspao.gr