Για τις νεότερες γενιές φιλάθλων, το ότι δεν πρόλαβαν να δουν διά ζώσης τον Ντιέγκο Μαραντόνα να αγωνίζεται, αποτελεί ένα μεγάλο απωθημένο.
Ειδικά στην Ελλάδα, οι ευκαιρίες που είχαμε να δούμε από κοντά τον αξέχαστο Αργεντινό σούπερ σταρ ήταν ακόμα πιο λίγες. Για την ακρίβεια, μόνο μία. Στις 6 Οκτωβρίου 1988, όταν ο ΠΑΟΚ υποδέχθηκε τη Νάπολι στη ρεβάνς του 1ου γύρου του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ.
Αν νομίζετε, όμως, ότι οι οπαδοί του «Δικεφάλου» περίμεναν τον Μαραντόνα για να του ζητήσουν selfies (που τότε δεν υπήρχαν) και αυτόγραφα, είστε πολύ γελασμένοι. Στα μάτια τους ο Ντιεγκίτο δεν ήταν ο κορυφαίος ποδοσφαιριστής στον κόσμο, αλλά ένας ακόμα αντίπαλος. Για την ακρίβεια, ο καλύτερος παίκτης της αντίπαλης ομάδας που έπρεπε να αποκλείσει ο ΠΑΟΚ.
Σχεδόν με το που έφτασαν, λοιπόν, στη Θεσσαλονίκη ο Μαραντόνα και οι υπόλοιποι διάσημοι συμπαίκτες του, αντιλήφθηκαν ότι ο αγώνας που έπρεπε να παίξουν θα έμοιαζε περισσότερο με πόλεμο. Φανατικοί οπαδοί του ΠΑΟΚ τους αποδοκίμασαν με το που κατέλυσαν στο ξενοδοχείο, ενώ την ημέρα του αγώνα το γήπεδο της Τούμπας γέμισε ασφυκτικά από πολύ νωρίς.
Η Νάπολι είχε νικήσει 1-0 στο «Σαν Πάολο» με γκολ που είχε πετύχει ο Μαραντόνα με πέναλτι. Αλλά οι παίκτες της ήταν εμφανώς απροετοίμαστοι γι’ αυτό που συνάντησαν απ’ την προθέρμανση κιόλας της ρεβάνς, με έντονες αποδοκιμασίες από 45.000 οπαδούς της αντίπαλης ομάδας.
Ακόμα κι ο Μαραντόνα, ο οποίος δεν ήταν το καλύτερο παιδί του κόσμου και είχε ζήσει αργεντίνικα ντέρμπι που φημίζονται για την εκρηκτική τους ατμόσφαιρα, ήταν εμφανώς σοκαρισμένος. Τα λέει όλα η έκφρασή του στην κεντρική μας φωτογραφία πριν τη σέντρα, με τους διαιτητές και τον αρχηγό του ΠΑΟΚ, Κυριάκο Αλεξανδρίδη.
Η Νάπολι, βέβαια, ήταν ανώτερη ομάδα κι αφού ξεπέρασε το σοκ των αποδοκιμασιών από την κατάμεστη κερκίδα, κατάφερε να σκοράρει στην πρώτη της ευκαιρία. Πρωταγωνιστής ήταν – ποιος άλλος; – ο Μαραντόνα, ο οποίος στο 17′ δέχτηκε την μπάλα ανάμεσα στις γραμμές από τον Λούκα Φούζι, είδε την κίνηση που έκανε ο Αντόνιο Καρέκα στην πλάτη της άμυνας του ΠΑΟΚ και με άψογη πάσα τον έβγαλε σε θέση βολής. Ο διεθνής Βραζιλιάνος σέντερ φορ δεν αστόχησε.
Οι οπαδοί του ΠΑΟΚ «πάγωσαν», αλλά μόνο για ελάχιστα δευτερόλεπτα. Πριν ακόμα οι παίκτες της ομάδας τους κάνουν τη σέντρα, είχαν αρχίσει να φωνάζουν με ακόμα μεγαλύτερη ένταση. Η άμεση αντίδραση με το χαμένο τετ α τετ του Φερνάντο στο 19′, έκανε πολλούς να πιστέψουν ότι ακόμα και το 3-1 που θα έδινε την πρόκριση ήταν εφικτό.
Η Νάπολι, πάντως, έχασε καλύτερες ευκαιρίες στη συνέχεια και θα μπορούσε να είχε «καθαρίσει» την πρόκριση. Μετά το 60′, όμως, ο ΠΑΟΚ κέρδισε μέτρα στο γήπεδο και άρχισε να γίνεται απειλητικός. Ύστερα από διαδοχικά κόρνερ, πέτυχε το γκολ της ισοφάρισης στο 64′. Ο Φερνάντο έβγαλε μια γλυκιά σέντρα από αριστερά και ο Γιώργος Σκαρτάδος σκόραρε με κεφαλιά. Και δεν χρειάζεται, φυσικά, να σας περιγράψουμε τι χαμός έγινε στην κερκίδα.
Η αναπτέρωση των ελπίδων, όμως, έκανε τους οπαδούς του ΠΑΟΚ να ξεφύγουν από κάθε όριο. Ο Αλεμάο και ο Μαραντόνα δέχτηκαν αμέτρητα μπουκάλια όσες φορές πήγαν να εκτελέσουν κόρνερ και οι σύντομες διακοπές για να γίνουν οι αναγκαίες συστάσεις, ενδεχομένως να έβγαλαν και τους παίκτες της ελληνικής ομάδας εκτός ρυθμού.
Αυτό τόνισε και ο ίδιος ο Μαραντόνα στις δηλώσεις του στη RAI TRE, αμέσως μετά τη λήξη του αγώνα. Με το δέος ζωγραφισμένο στο πρόσωπό του γι’ αυτό που είχε βιώσει. «Έχω παίξει πολλούς αγώνες αλλά δεν έχω ξαναδεί τέτοιο πράγμα. Δεν μπορούσαμε να βρούμε καθόλου ρυθμό. Ακόμα και γι’ αυτούς (σ.σ. τους παίκτες του ΠΑΟΚ) ήταν δύσκολα, θα μπορούσαν να τα πάνε ακόμα καλύτερα», δήλωσε ο Αργεντινός σούπερ σταρ.
Πολλοί επιμένουν να ερμηνεύουν σήμερα ως θαυμασμό για τον λαό του ΠΑΟΚ όσα είχε δηλώσει τότε ο Μαραντόνα. Η πραγματικότητα, ωστόσο, είναι μάλλον διαφορετική…
Ο Πανιώνιος απέκλεισε την Ατλέτικο Μαδρίτης
Η 6η Οκτωβρίου είναι ιστορική ημερομηνία και για τον Πανιώνιο. Το 1971, η κορυφαία ίσως ποδοσφαιρική ομάδα που διέθετε ποτέ ο ιστορικός σύλλογος, απέκλεισε την Ατλέτικο Μαδρίτης νικώντας τη με 1-0 στη ρεβάνς που διεξήχθη στο παλιό στάδιο «Γ. Καραϊσκάκης»!
Με προπονητή τον Άγγλο, Τζο Μάλετ και πλειάδα αστέρων στη σύνθεσή του, απ’ τους οποίους ξεχώριζαν οι διεθνείς Στάθης Χάιτας και Γιώργος Δέδες, ο Πανιώνιος είχε τερματίσει δεύτερος στο πρωτάθλημα της προηγούμενης σεζόν και είχε χάσει στις λεπτομέρειες τον τίτλο από την ΑΕΚ. Ακόμα κι έτσι, όμως, κέρδισε το εισιτήριο για την παρθενική διοργάνωση του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ, αφήνοντας έξω τον φιναλίστ του Κυπέλλου Πρωταθλητριών, Παναθηναϊκό!
Οι «κυανέρυθροι» διέψευσαν όσους είχαν προεξοφλήσει την αποτυχία τους εκτός συνόρων. Παρότι αντίπαλος ήταν η πανίσχυρη Ατλέτικο, η οποία είχε αποκλειστεί στα ημιτελικά του προηγούμενου Κυπέλλου Πρωταθλητριών από τον μετέπειτα θριαμβευτή Άγιαξ, στάθηκαν αξιοπρεπέστατα στο πρώτο ματς στο «Βιθέντε Καλδερόν».
Με γκολ του Κώστα Λαγού στο 80′ ο Πανιώνιος μείωσε την έκταση της ήττας σε 2-1 και κέρδισε το δικαίωμα να ελπίζει στη ρεβάνς. Μια ρεβάνς που αποφασίστηκε να διεξαχθεί στο «Γ. Καραϊσκάκης» για εισπρακτικούς λόγους, αφού η χωρητικότητα του σταδίου της Νέας Σμύρνης κρίθηκε μικρή για να χωρέσει τον κόσμο που ήθελε να δει τον πολύ ενδιαφέροντα αγώνα.
Με παραδοσιακό χορό πάνω στο στρώμα του επί κοντώ (!) γιόρτασαν την πρόκριση του Πανιωνίου ο Γιώργος Δέδες, ο Βίκτωρας Θεοφιλόπουλος, ο σκόρερ Θανάσης Ιντζόγλου και ο αρχηγός, Στάθης Χάιτας.
Πράγματι, παρά το ψιλόβροχο στις κερκίδες του φαληρικού σταδίου βρέθηκαν σχεδόν 20.000 θεατές, οι οποίοι έγιναν μάρτυρες της πρώτης πρόκρισης ελληνικής ομάδας επί ισπανικής στα Κύπελλα Ευρώπης. Το γκολ που πέτυχε με πέναλτι στο 54′ ο Θανάσης Ιντζόγλου, διαμόρφωσε το 1-0 που ήταν και το τελικό αποτέλεσμα. Η αποβολή του Λαγού στο 87′ δεν στοίχισε στον Πανιώνιο.
Οι «ροχιμπλάνκος» διαμαρτυρήθηκαν για τη διαιτησία του Ρουμάνου Αλεξάντρου Πίρβου, όχι μόνο για το πέναλτι, αλλά και για άλλες αποφάσεις του. Η Ιστορία είχε γραφτεί. Η Ατλέτικο στην οποία αγωνίζονταν φημισμένοι Ισπανοί άσοι όπως ο μετέπειτα ομοσπονδιακός προπονητής, Λουίς Αραγονές, είχε υποκλιθεί στον μαχητικό Πανιώνιο, με τον οποίο είχε παίξει βασικός κι ένας αμούστακος 17χρονος. Ο Θωμάς Μαύρος, ο οποίος από την προηγούμενη σεζόν είχε παρουσιάσει ψήγματα του σπάνιου ταλέντου.
Πριν από τον αγώνα είχε πραγματοποιηθεί και η απονομή του χάλκινου παπουτσιού στον Γιώργο Δέδε, ο οποίος είχε αναδειχθεί τρίτος σκόρερ στην Ευρώπη την προηγούμενη σεζόν με 28 γκολ.
Άλλα γεγονότα στην Ελλάδα και τον κόσμο στις 6 Οκτωβρίου
2013: Η ομάδα μπάσκετ του Ολυμπιακού κατακτά για πρώτη φορά στην ιστορία της το Διηπειρωτικό Κύπελλο, επικρατώντας για δεύτερη φορά μέσα σε 48 ώρες της βραζιλιάνικης Πινιέιρος με 86-69 στο Σάο Πάουλο (στον πρώτο τελικό η ελληνική ομάδα είχε επικρατήσει με 81-70). Οι «ερυθρόλυκοι» γίνονται έτσι η δεύτερη ελληνική ομάδα μετά τον Παναθηναϊκό που κατακτά τον συγκεκριμένο τίτλο.
2012: Ο 54χρονος ιατρός Γιώργος Σαρρής εκλέγεται πρόεδρος της ΕΠΟ, διαδεχόμενος τον Σοφοκλή Πιλάβιο.
1993: Ο Μάικλ Τζόρνταν σοκάρει τον κόσμο του μπάσκετ καθώς ανακοινώνει την απόσυρσή του από τη δράση, στο απόγειο της δόξας του. «Η επιθυμία να παίζω δεν βρίσκεται πια μέσα μου», δηλώνει ο κορυφαίος μπασκετμπολίστας στον κόσμο. Όπως αποδεικνύεται, αιτία γι’ αυτήν την απόφαση του άσου των Σικάγο Μπουλς ήταν η κακή του ψυχολογική κατάσταση ύστερα από τη δολοφονία του πατέρα του, τον Ιούλιο του 1993.
1985: Η Ανατολικογερμανίδα Μαρίτα Κοχ σημειώνει παγκόσμιο ρεκόρ στα 400 μ. με 47.60, κατά τη διάρκεια του Παγκοσμίου Κυπέλλου Στίβου στην πρωτεύουσα της Αυστραλίας, Καμπέρα. Πρόκειται για το δεύτερο παλιότερο εν ενεργεία ρεκόρ του στίβου ύστερα από εκείνο των 800 μ. της Γιαρμίλα Κρατοχβίλοβα, η οποία ήταν και η προηγούμενη κάτοχος του ρεκόρ των 400 μ. με 47.99.
1984: Ο Νίκος Σταυρόπουλος του ΠΑΟΚ σημειώνει το πρώτο τρίποντο στην ιστορία του ελληνικού πρωταθλήματος μπάσκετ, στο όγδοο λεπτό του εκτός έδρας αγώνα με τον Πανιώνιο στη Νέα Σμύρνη (80-61 για τους Θεσσαλονικείς). Παραδόξως, στο φύλλο αγώνα θα αναγραφεί ως σκόρερ του τριπόντου ο Μάνθος Κατσούλης.
1974: Ο Βραζιλιάνος Έμερσον Φιτιπάλντι κερδίζει τον τίτλο του παγκόσμιου πρωταθλητή της Formula 1 για δεύτερη φορά στην καριέρα του, χάρη στους τρεις βαθμούς που κερδίζει τερματίζοντας 4ος στο Γκραν Πρι των ΗΠΑ. Πριν τον αγώνα ο Φιτιπάλντι ισοβαθμούσε στην πρώτη θέση της κατάταξης με τον Ελβετό, Κλέι Ρεγκατσόνι, ο οποίος όμως τερμάτισε 11ος στις ΗΠΑ και δεν κέρδισε κανέναν πόντο.
1956: Ο Μπόμπι Τσάρλτον κάνει ντεμπούτο με τη φανέλα της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στον αγώνα εναντίον της Τσάρλτον στο «Ολντ Τράφορντ» και πετυχαίνει δύο γκολ στη νίκη της ομάδας του με 4-2. Θα εξελιχθεί σε έναν από τους σημαντικότερους ποδοσφαιριστές στην ιστορία του συλλόγου, με 758 επίσημες συμμετοχές και 258 τέρματα μέχρι τον Μάιο του 1973.
1926: Ο Μπέιμπ Ρουθ των Νιου Γιορκ Γιάνκις γίνεται ο πρώτος παίκτης μπέιζμπολ που σημειώνει τρία home runs σε αγώνα του World Series.
1857: Διοργανώνεται το πρώτο τουρνουά σκακιού στη Νέα Υόρκη από το American Chess Congress. Νικητής θα αναδειχθεί στις 10 Νοεμβρίου ο Πολ Μόρφι.
.
.
.
πηγή: sportday.gr