Δεκαεπτά παίκτες στο ρόστερ, οι εξής… 10+1. Κάπως έτσι θα πορευτεί ο Ολυμπιακός στο ξεκίνημα των επίσημων αγωνιστικών του υποχρεώσεων σε Ελλάδα και Ευρώπη.
Το Σούπερ Καπ στη Ρόδο στα τέλη του μήνα δεν είναι μακριά, όπως ούτε η έναρξη της Ευρωλίγκας και της Basket League. Το τουρνουά της Κρήτης το περασμένο σαββατοκύριακο δεν μας έκανε σοφότερους ως προς την ετοιμότητα (την… ποια, για όλες τις ομάδες ακόμα) των Πειραιωτών, εντούτοις «έδειξε» προς τα πού κλίνει ο Γιώργος Μπαρτζώκας ως προς τον χρόνο συμμετοχής των διαθέσιμων μονάδων του.
Eνα σχήμα δέκα παικτών είναι αυτό που θα τραβήξει το κουπί, τουλάχιστον στην Ευρωλίγκα τις πρώτες εβδομάδες – με την αίρεση του Γιαννούλη Λαρεντζάκη. Εχουμε και λέμε: Τόμας Γουόκαπ, Νάιτζελ Γουίλιαμς-Γκος, Λούκα Βιλντόσα και Τάιλερ Ντόρσεϊ οι γκαρντ, Κώστας Παπανικολάου, Εβάν Φουρνιέ, Σάσα Βεζένκοφ και Αλεκ Πίτερς οι φόργουορντ, Μόουζες Ράιτ και Φίλιπ Πετρούσεφ οι ψηλοί.
Σχηματική βέβαια, συμβατική αν θέλετε, η παραπάνω κατηγοριοποίηση. Ο Φουρνιέ, για παράδειγμα, ξεκίνησε το δεύτερο παιχνίδι με τη Φενερμπαχτσέ στο «2». Ο Πετρούσεφ είναι περισσότερο «τεσσάρι», αλλά με τις απουσίες στο «5» εκκινεί τη σεζόν ως ρεζέρβα του «Μωυσή» εκεί. Και ούτω καθεξής…
Παρεμπιπτόντως, πλην του Ράιτ, άντε και του «δυαριού» Ντόρσει, οι υπόλοιποι παίκτες μπορούν να «υποστηρίξουν» τουλάχιστον δύο θέσεις. Είναι «tweeners», στην αμερικανική αργκό, και δίνουν τη δυνατότητα στον προπονητή τους να κατεβάζει διαφορετικά σχήματα. Είδαμε π.χ. κάμποση ώρα μαζί τα δύο «τεσσάρια» (με τον Πίτερς να πηγαίνει πιο συχνά στο «3»), ενώ οι υπόλοιποι περιφερειακοί είναι κόμπο γκαρντ. «Ασόδυα» δηλαδή, ήτοι θα παίζουν πολύ μαζί οι Γουόκαπ, Γκος και Βιλντόσα.
Ο πρώτος είναι ο πιο «άσος» (sic) απ’ όλους, μα είναι νωπή η παρουσία του στην Εθνική αυτό το (προ)Ολυμπιακό καλοκαίρι, όπου παρίστανε και τον -ας τον πούμε- σούτινγκ γκαρντ, παρόντος Νικ Καλάθη ως βασικού χειριστή και δημιουργού. Ο έτερος διεθνής «Παπ» θα βοηθάει τον σύλλογο του αρχικά και στο «4», ώστε να διευκολύνει το ροτέισιον στην αποψιλωμένη φροντ λάιν.
Οσο για τον Λαρεντζάκη, που μετά τον περιορισμό του χρόνου του στο τέλος της προηγούμενης περιόδου στον Ολυμπιακό, έμεινε εκτός ροτέισιον και στα τελευταία ματς της Εθνικής στη Γαλλία, αυτός είναι ο παίκτης που μπορεί να δώσει την έξτρα ώθηση. Πήρε από ένα μόλις πεντάλεπτο στους δύο αγώνες του Ηρακλείου, καταγράφοντας σε αμφότερους αρνητική αξιολόγηση.
Εχει ωστόσο ο «Λάρι» και την ικανότητα και τον χαρακτήρα ώστε να ξανακαταστεί ενεργός στο «ερυθρόλευκο» ροτέισιον, ειδικά όσο ψάχνει το… χέρι του ο Φουρνιέ των ίδιων θέσεων. Ο Ελληνας σούτινγκ γκαρντ προορίζεται και για το «3», με τόσους γκαρντ που υπάρχουν πλέον στο έμψυχο δυναμικό.
Το επίσης «δυαροτριάρι» Σακίλ ΜακΚίσικ πάσχει από τενοντίτιδα και τρέχει για το ροδίτικο ραντεβού στις 28 Σεπτεμβρίου, το «ασόδυο» Κίναν Εβανς αποκτήθηκε σοβαρά τραυματίας και ελπίζεται να είναι έτοιμος το 2025, ενώ το μεγάλο πρόβλημα συνιστά η ταυτόχρονη απώλεια των σέντερ Μουσταφά Φαλ (γλίτωσε το χειρουργείο στο μετατάρσιο, μα δεν υπάρχει σαφές χρονοδιάγραμμα για την επιστροφή του) και Νικόλα Μιλουτίνοφ (προς επιστροφή τέλη Οκτωβρίου με διάστρεμμα β’ βαθμού).
Το ρόστερ των 17 παικτών συμπληρώνεται με τον κοντό Ναζ Μήτρου-Λονγκ και τον ψηλό Στέφανο Σπάρταλη. Ο 18χρονος σέντερ θα παίξει περισσότερο στον Παπάγου της Elite League υπό το καθεστώς του διπλού δελτίου και θα συμπληρώνει ενίοτε τη δωδεκάδα στις εγχώριες υποχρεώσεις. Ο Ελληνοκαναδός Μήτρου-Λονγκ συμπληρώνει την περιφερειακή γραμμή, μα «ξεκινάει» πίσω από κάθε άλλον σε αυτή, όπως φάνηκε και με το διπλό DNP στην Κρήτη.
.
.
.
πηγή: sportday.gr