Καλώς και τον Τάιλερ Ντόρσεϊ, λοιπόν; Το κριτήριο μιας εντός έδρας αναμέτρησης με τον ουραγό Κολοσσό δεν είναι ασφαλές, τα όσα έκανε εντούτοις ο ομογενής σούτινγκ γκαρντ (παρα)ήταν εντυπωσιακά, ώστε να προσπεραστούν έτσι απλά εν όψει της συνέχειας για τον Ολυμπιακό.
Με 29 πόντους και 5/8 τρίποντα στο 95-76 επί των Ροδιτών, ο Ντόρσεϊ έκανε ό,τι σχεδόν στις έξι προηγούμενες εμφανίσεις του στην Greek Basketball League μαζί (39 π. με 6/23 τρ.). Καλά, για Ευρωλίγκα ούτε λόγος… Ο 29χρονος διεθνής πρόλαβε από τον πρώτο κιόλας μήνα (τον Οκτώβριο) να χάσει τη θέση του στο ευρωπαϊκό ροτέισιον.
Αλήθεια, ποιος θυμάται ότι είχε ξεκινήσει στην πρεμιέρα της Κωνσταντινούπολης, απέναντι στην πρώην του τη Φενερμπαχτσέ; Ακόμα πιο πριν, στον τελικό του Σούπερ Καπ της Ρόδου, δεν ήταν απλώς πενταδάτος. Ηταν το «κλειδί» στην κατάκτηση του πρώτου τροπαίου στην τρέχουσα σεζόν, βάζοντας 19 πόντους με 4/6 σουτ τριών πόντων στο 86-85 επί του Παναθηναϊκού AKTOR.
Εδώ είμαστε, λοιπόν. Την Παρασκευή αντίπαλος είναι πάλι ο «αιώνιος», για τον δεύτερο γύρο της Ευρωλίγκας τούτη τη φορά. Το ερώτημα πλέον, ως προς τον Καλιφορνέζο, είναι αν θα πατήσει παρκέ. Την περασμένη βδομάδα -και παρά τη μακροχρόνια πια απουσία του Γουόκαπ, πέραν εκείνης του Εβανς- δεν πάτησε. Ούτε αυτός ούτε ο Γιαννούλης Λαρεντζάκης στο 82-70 επί της Παρτίζαν.
Εκτίμησή μας είναι πως κάποια στιγμή θα λάβει το νεύμα του Γιώργου Μπαρτζώκα, ώστε να σηκωθεί. Αρκεί να αποδειχθεί μετά από… μήνες έτοιμος. Σε εγρήγορση, σε ένα ευρωπαϊκό παιχνίδι. Στις έντεκα πιο πρόσφατες ανάλογες συμμετοχές του δεν ξενίζει τόσο το 1,5 στον μέσο όρο πόντων του (σε λίγα άλλωστε λεπτά), όσο η κακή του άμυνα και η όλη γλώσσα του σώματος. Το πόσο εύκολα -και γρήγορα- απογοητεύεται π.χ., όταν δεν του μπαίνει το πρώτο σουτ.
Πέραν όλων των άλλων απέναντι στον Κολοσσό, ο Ντόρσεϊ είχε το καλύτερο ομαδικό +/- με +19. Δίνει δηλαδή… ασίστ, ώστε να περάσουμε σε κάτι που δεν έχει λάβει την πρέπουσα σημασία και αναγνώριση εσχάτως. Ο Κώστας Παπανικολάου μια ζωή κάνει αθόρυβη δουλειά, ωστόσο η σημασία του στο σερί των ευρωπαϊκών νικών αποτυπώνεται με κάτι που σπανίως συμβαίνει με τέτοια συνέπεια. Ιδίως όταν δεν μιλάμε για έναν από τους πρώτους σκόρερ μιας ομάδας…
Απέναντι στην Παρτίζαν την περασμένη Παρασκευή, το κορυφαίο ομαδικό +/- το είχε ο αρχηγός: +13, παρ’ ότι ίδρωσε 20 λεπτά. Δηλαδή 10 και 11 λιγότερα από τους Σάσα Βεζένκοφ και Εβάν Φουρνιέ, αντίστοιχα. Δύο αγωνιστικές πριν, στο 92-70 μέσα στην Μπολόνια, ο captain δεν έπιασε καν 20λεπτο συμμετοχής, μα στα 19’ που βρέθηκε μέσα στις τέσσερις γραμμές, η παρέα του σημείωσε 20 πόντους περισσότερους από τη Βίρτους.
Ναι, ήταν και στην Ιταλία ο καλύτερος «ερυθρόλευκος» σχετικά. Τρία ματς νωρίτερα, η Μπαρτσελόνα. Το 90-88 μέσα στη Βαρκελώνη. Ε, ακόμα και απέναντι στην παλιά του ομάδα είχε το καλύτερο ομαδικό +/- με +12, σε αναμέτρηση που κρίθηκε σε νεκρό χρόνο! Κι ας είδε και τους άλλους τέσσερις βασικούς να παίζουν περισσότερο από τον ίδιο!
Στο Παρίσι (90-73), όχι. Για μία φορά τον… έφαγε ο Μουσταφά Φαλ, του +24 έναντι +16. Κόντρα στην Παρί, όμως, ο Παπανικολάου έκανε ρεκόρ καριέρας (στα 34 προς 35, έτσι;) με 7 ασίστ! Εχει μοιράσει 19 στις πέντε πιο πρόσφατες αγωνιστικές, με (θεαματικό) αποκορύφωμα τις δύο σκαστές στα κοψίματα του Βεζένκοφ προς το καλάθι της Παρτίζαν προ ημερών.
Σε ό,τι αφορά στο ομαδικό +/-, στις έξι τελευταίες νίκες του Ολυμπιακού στην Ευρωλίγκα ο «Παπ» έχει συνολικά +81. Αν το θέλετε σε μέσο όρο, η ομάδα του βάζει 13,5 πόντους πιο πολλούς από την αντίπαλό της όσο εκείνος βρίσκεται στο παρκέ. Ο μέσος όρος συμμετοχής του σε αυτά ακριβώς τα παιχνίδια δεν υπερβαίνει τα 23 λεπτά.
.
.
.
πηγή: sportday.gr